ICO virtuaalivaluutta-anti – todellista kullanhuuhdontaa?

Valtaosa meistä tietää jo mikä on Bitcoin, eli teknologia, jonka kehitti anonyymi Satoshi Nakamoto -nimeä itsestään käyttävä hakkeri.

Bitcoins käyttäjiä on jo yli 15 miljoonaa ja 150.000 yritystä hyväksyy maksut bitcoins valuutassa.

Satoshi Nakamoto kehitti myös ensimmäisen lohkoketjutietokannan ja Genesis -lohkon vuonna 2009. Ideassa näkyi jo tuolloin kolme keskeisintä lohkoketjun toimintaan liittyvää seikkaa luotettavuus, itsenäisyys ja toiminta vertaisverkkona.

Bitcoin on hajautettu kirjanpito- ja maksujärjestelmä, jonka yksiköinä käytetään Bitcoin virtuaalivaluuttaa. Bitcoineja kutsutaan elektroniseksi käteiseksi niiden anonyymin luonteen johdosta.

Bitcoin-järjestelmän tietokantaan eli lohkoihin tallennetaan osoitteet ja osoitteisiin kirjatut Bitcoinit, joita hallitaan lompakko-ohjelmilla. Maksujärjestelmä mahdollistaa suorat transaktiot käyttäjien välillä ilman perinteisen pankin tai maksuliikennepalveluntarjoajan varmistusta. Kaikki käyttäjien väliset siirrot rekisteröidään lohkoketjuun, ja sinne tallentuu myös automaattisesti tieto kyseiseen kolikkoon liittyvästä aikaisemmasta siirtotapahtumasta.

“ DOGE, POT, LGD, TRUMP, INSN, UNO, COINYE, SKIN, PND, MOON“

Bitcoin-tyyppisiä blockchain teknologiaan perustuvia virtuaalivaluuttoja on jo satoja. Dogecoins (DOGE), potcoins ( POT), Legends room, (LGD) Trumpcoin (TRUMP), Insanecoin (INSN), Unobtanium (UNO), Coinye (COINYE), Skincoin (SKIN), Pandacoin (PND), Mooncoin (MOON) ja monet muut kryptovaluutat, kolikot ja niistä johdetut protokollat ovat laajentaneet lisää virtuaalivaluutan käyttöalueita.

Niitä käytetään i) sijoitusinstrumenttien tyyppisesti ”hanki- pidä- realisoi arvon noustessa”, ii) niitä hankitaan myytäväksi korkeammalla hinnalla ja voitoa varten, tai iii) niitä voidaan hyödyntää käteisvarojen tavoin.

Virtuaalivalutaat ovat olleet varsin kannattavia sijoituksia niille, jotka ovat aluksi hankkineet niitä pienellä arvostuksella ja tehneet voittoa myymällä niitä myöhemmin korkeammalla hinnalla.

Kirjoittaessani tätä blogia, saan sähköpostiini useita viestejä, jotka liittyvät virtuaalivaluuttoihin ja lohkoketjuhin.

Olen yksi vastaanottajista ARtolkenin ennakkomyynnin osalta, jossa minulle tarjotaan mahdollisuutta ansaita 5 % jokaisesta uudesta asiakkaasta, jonka saan houkuteltua mukaan. ARtolken virtuaalivaluuttaa käytetään blockchain teknologialla toteutetun infrastruktuurin luomiseen, jossa luodaan, myydään ja ostetaan muun muassa 3D teknologialla luotua sisältöä. Kyseessä on virtuaalivaluutta, jota voidaan hyödyntää käteisen tavoin Augmented Reality,Virtual Reality ja 3D teknologialla luotujen sisältöjen ja kyseiseen ekosysteemiin liittyneiden henkilöiden ja yhteisöjen kaikkialla maailmassa.

Toinen sähköposti markkinoi minulle joukkorahoitushanketta, jossa rahoitusta hankitaan bitcoin välitystoimintaa harjoittava yhtiölle.

“In the past year, the price of bitcoin has surged almost 1,000 %. This is your change to invest in bitcoin’s growth through an equity investment in bitcoin broker in the Nordics.” toteaa bitcoin välittäjä Parsos Oy, jonka tavoitteena on vakinnuttaa bitcoin -investointisijoittaminen Pohjoismaihin.

Myös arvopaperit pääsevät osaksi lohkoketjuja ja asunto-osakekirjat siirretään vuonna 2019 sähköiseen kaupankäyntijärjestelmään. Järjestelmää on rakentanut suomalainen teknologiayritys Tomorrow Labs Oy yhdessä OsuusPankki ja Nordea finanssikonsernien kanssa. Tällä hetkellä järjestelmästä on valmiina prototyyppi.

Vuoden 2017 alussa Nasdaq uutisoi miehestä, joka sai ylimääräiset 1.3 miljoonaa dollaria asuntokaupassa, joka tehtiin bitcoinsien avulla. Esikaupantekovaiheessa bitcoinsin arvo oli 750 dollaria ja varsinaisella kaupantekohetkellä niiden arvo oli noussut 1000 US dollariin. Bitcoins valuutalla tehdyssä kaupassa syntyi +25 % arvonkorotus kurssimuutoksen johdosta. Lue koko uutinen tästä.

Virtuaalivaluuttojen ja luovutusvoittojen verotus?

Virtuaalivaluutan arvonnousu on kokonaan veronalaista pääomatuloa. TVL 53 §:n 1 momentin 8 kohdan mukaista, valuuttakurssivoittoja koskevaa verovapaussäännöstä ei voida soveltaa virtuaalivaluuttojen vaihtotilanteisiin, koska virtuaalivaluutta ei ole oikea, virallinen valuutta.

Luovutusvoitto katsotaan sen verovuoden tuloksi, jona kauppa tai vaihto on tehty tai muu luovutus on tapahtunut. Tuloveroseuraamukset määritetään aina euromääräisesti, vaikka kauppahinta suoritettaisiin virtuaalivaluuttana. Tällainen tilanne on esimerkiksi henkilöiden kesken tehty arvopaperikauppa.

Luovutustilanteissa omaisuuden hankintameno on se määrä, joka siitä olisi maksettu euromääräisesti. Verovelvollisen on esitettävä selvitys hankintamenosta oikeassa valuutassa (euroina) omaisuuden ostohetkellä. Omaisuuden myynnin yhteydessä mahdollisesti käytettävä virtuaalivaluutta muunnetaan myyntihetken vaihtokurssilla takaisin oikeaksi rahaksi. Siten omaisuuden luovutusvoitot ja -tappiot määritetään suoraan euromääräisesti kaupan tekemishetkellä.

Kaupassa käytetyn virtuaalivaluutan arvonnousu verotetaan erikseen henkilön pääomatulona. Mahdollinen virtuaalivaluutan positiivinen arvonmuuton osto- ja myyntihetkellä realisoituu verotuksessa. Virtuaalivaluutan avulla tehtyjen kauppojen tappiot jätetään vahvistamatta siltä osin kun tappio johtuu virtuaalivaluutan arvonmuutoksesta.

Onko sinulla bitcoins tai virtuaalivaluuttaan liittyvä oikeudellinen kysymys? Lähetä siitä meille tarkempi kuvaus Ota yhteyttä -sivumme kautta. Lähetämme sinulle tarjouksen oikeudellisesta avusta kysymykseesi liittyen ja autamme sinua mielellämme.

Veroasiantuntija, Verotus ja kainsainvälinen liiketoiminta

Legal Hub Oy
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *